online-aanbod met (beeld) bellen

Woensdag 2 augustus 2023

sinds kort hebben wij een online-therapeut. We stellen hem graag voor:

 

Ik ben Edwin Horstman, sinds 2008 werkzaam als neuropsycholoog en sinds 2013 GZ-psycholoog. In de afgelopen 15 jaar heb ik in de hele breedte van de GGZ gewerkt, van Kind &Jeugd (ADHD, Autisme, hechtingsproblematiek etc.) tot op gesloten (forensische) afdelingen. Daarnaast heb ik in 2016 een MBA gedaan en mijn aandacht verdeeld tussen bestuur/management en werkzaam blijven met cliënten.

Sinds de Coronapandemie heeft het online werken een vlucht genomen en ben ik me daarop gaan richten. De ervaring leert dat online werken vele voordelen heeft. Zo zijn er de praktische voordelen, bijvoorbeeld een heel stuk minder reistijd. Maar ook minder zichtbare voordelen. Zo zit een cliënt in zijn eigen vertrouwde omgeving, is het laagdrempeliger om de virtuele kliniek in te stappen omdat cliënten niet per ongeluk een collega of kennis tegen kunnen komen in de wachtkamer als ze dat niet willen en er is minder bias in hoe een cliënt voorkomt (weinig zicht op kleding, verzorging e.d.). Tegelijkertijd kan dit laatste natuurlijk ook een nadeel zijn, want welke informatie mis je.

Daarnaast is online behandelen sterk “to-the-point”. Juist door de afstand en het letterlijke kader, is de focus snel op de behandeling. Veel vormen van behandeling zijn erg goed toe te passen online, zoals CGT, EMDR, ACT e.d. Ook intakes & delen van de diagnostiek zijn heel goed uit te voeren vanuit de digitale kamer. En het mooie is nu, dat behandeling goed te combineren is. Is een groepsbehandeling geïndiceerd (wat overigens ook online mogelijk is), of PMT of beeldende therapie? Dan kunnen cliënten alsnog (deels) op de praktijk aan de slag.

Mocht iemand vragen, twijfels, opmerkingen of tips & trucs hebben. Voel je altijd vrij om me te bellen!

Edwin Horstman